CRPS en roken

Vrije
(c) BLB Solicitors

July 10th 2018 | article by Richard Lowes

In de afgelopen decennia is roken steeds meer de meest high-profile medische boeman. Voordat ze kunnen nemen een enkele en ongetwijfeld diep bevredigende drag, tabak consumenten moeten nu lopen de handschoen van Eye-Watering prijzen, profetische boodschappen van Doom, expliciete medische beelden en sociale ostracisation.

Twintig jaar geleden werd het bekend gemaakte gevaar geconcentreerd op een aantal hart-en longaandoeningen en een handvol kankers. Tegenwoordig hoeft u niet te diep te graven om te ontdekken dat de lijst van voorwaarden waarvoor roken is een gevestigde risicofactor is exponentieel gegroeid.

CRPS

Dus wat over CRPS? Is het roken van een risicofactor voor de ontwikkeling van de aandoening? En voor degenen die lijden CRPS, kan roken verergeren de symptomen/spread?

Risicofactor

Dertig jaar geleden, op basis van gegevens verzameld tussen 1978 en 1985, een kleinschalige studie omvat slechts 53 patiënten werd gepubliceerd. Dit concludeerde dat “roken is statistisch gekoppeld aan” CRPS, met 68% van die in de studie gediagnosticeerd met CRPS wordt rokers.

Echter, als een aanzienlijk groter deel van de bevolking gerookt in die dagen, heeft toeval gewoon scheef de gegevens? Interessant is dat latere studies hebben nagelaten om deze resultaten te reproduceren. Niettemin, velen in de medische professie, met inbegrip van medische deskundigen in geschillen, blijven lijst roken als een risicofactor, altijd citeren dit een, eerlijk gezegd onbevredigend, studie.

Verergering

Al dan niet roken is een risicofactor voor het ontwikkelen van CRPS, rokers lijden aan de voorwaarde eerlijk slechter in termen van zowel hun symptomen en het risico van het verspreiden?

De een specifieke studie over deze kwestie vond geen verband tussen roken en het niveau van pijn in CRPS. De enige positieve relatie gevonden was een statistisch hogere pijn-gerelateerde angst score onder degenen met CRPS type 1, die zowel gerookt en verbruikt cafeïne.

Met een gebrek aan beschikbare bewijs, heb ik besloten om een klinkende rechtstreeks van een klinisch CRPS onderzoeker, die heeft gevraagd niet te worden genoemd. Zij zeiden:

We hebben eigenlijk geen gegevens op alle om te suggereren dat stoppen met roken daadwerkelijk helpt de aandoening. Stoppen met roken is het verbeteren van wondgenezing die onafhankelijk is aangetast door CRPS. Daarom is het niet een goed idee om te roken als u lijdt aan CRPS en herstellen van een operatie. Nochtans, terwijl het roken een gastheer van significante gezondheidsrisico’s draagt waarvan wij allen bewust zijn, kan ik niet zeggen dat er om het even welk bewijsmateriaal is dat de rokers met CRPS eerlijk slechter dan niet-rokers in termen van de symptomen van CRPS of zijn verspreiding.

Natuurlijk, in het belang van hun algehele gezondheid rokers moeten worden aangemoedigd om op te houden. Dat gezegd hebbende, heb ik gezien geen overtuigend bewijs dat roken is ofwel een risicofactor per se voor CRPS of dat rokers met de voorwaarde eerlijk slechter dan niet-rokers.

Laatste woorden

Ik dacht dat het misschien van belang zijn om de laatste woorden te verlaten om een klant van mij met CRPS, die ook een roker:

Ik rook slechts ongeveer drie per dag nu gemiddeld, ergens een of twee meer in het bijzonder als ik met een pijn flare. Dat is een hel van een stuk minder dan ik gerookt voordat ik had CRPS. Ik heb geprobeerd om het helemaal schoppen, maar als ik dat doe, op de top van alles, het maakt gewoon mijn stress gaan door het dak. Het is echt mijn kleine stress reliever. Zelfs mijn arts zegt dat hij kan begrijpen dat en is gestopt met zeuren me om te stoppen, hoewel ik betwijfel of hij zou officieel zeggen! Het helpt me gewoon om te gaan. Om eerlijk te zijn, ik echt niet schelen deze dagen over alle Risico’s van het roken. Als je lijdt met CRPS, kan het leven toch niet veel slechter.

Source: article published with permission of BLB Solicitors

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *