Hoe werkt CRPS verspreid en is er een patroon?

Patronen
(c) BLB Solictors

July 10th 2018 | article by Richard Lowes

Het is al lang geaccepteerd dat CRPS kan verspreiden van de eerste presentatie van de site naar andere (soms afgelegen) gebieden van het lichaam. Voor de meeste mensen met CRPS, is het vooruitzicht van hun voorwaarde het uitspreiden begrijpelijk hun grootste vrees.

Het precieze mechanisme achter de verspreiding van CRPS blijft onduidelijk, maar er zijn twee studies die zijn gepubliceerd in de afgelopen 20 jaar die beweren te onderzoeken of er een duidelijk patroon voor deze spread.

Terminologie

Alvorens de resultaten van deze studies te overwegen, is het de moeite waard een ogenblik te nemen om de types van terminologie te overwegen die vaak in het beschrijven van de verspreiding van CRPS worden gebruikt:

  • Aaneengesloten spread-verwijst naar de (meestal) geleidelijke uitbreiding van het gebied oorspronkelijk getroffen, meestal bewegen tot de ledematen of lichaam.
  • Contralaterale of spiegelbeeld spread-verwijst naar het uiterlijk van de symptomen aan de andere kant van het lichaam in een gebied dat nauw overeenkomt met de locatie van het gebied oorspronkelijk aangetast.
  • Onafhankelijke spread-verwijst naar de verschijning van de symptomen in een gebied ver van en niet-aaneengesloten uit het gebied oorspronkelijk aangetast.
  • Ipsilaterale spread-verwijst naar de verspreiding aan dezelfde kant van het lichaam als het gebied oorspronkelijk aangetast.
  • Diagonaal spread-verwijst naar de verschijning van de symptomen in de ledematen diagonaal tegenover de een oorspronkelijk getroffen.

Studies

Zoals hierboven vermeld, zijn er hoofdzakelijk twee studies om te overwegen. Het identificeren van patronen tussen deze studies is echter vrijwel onmogelijk. Naast zeer kleine steekproefgrootte, had elke studie enigszins verschillende doelstellingen en criteria.

De resultaten van de grotere studie werden gepubliceerd in het Journal of neurale transmission in 2011 en betrokken een retrospectieve studie van 185 mensen met CRPS. Echter, deze studie lijkt te hebben beschouwd als de verspreiding van CRPS naar andere ledematen alleen en niet aaneengesloten verspreid of onafhankelijke spread. De resultaten zijn als volgt samengevat:

We hebben uiteengezet om patronen van de verspreiding van CRPS en de factoren die worden geassocieerd met spread te bepalen. Onze resultaten tonen aan dat CRPS meestal van invloed op een ledemaat, maar in sommige gevallen verspreidt zich naar een andere ledemaat, meestal in een contralaterale (53%) of ipsilaterale (32%) patroon en meestal zonder secundair trauma. Een diagonaal patroon van verspreiding werd bijna altijd veroorzaakt door een nieuw trauma. Spontane verspreiding en verspreiding na een afzonderlijk trauma gevolgd verschillende patronen.

Van belang, deze studie heeft vastgesteld dat de “mediaan interval tussen het voorval in de eerste en tweede ledemaat was 21 maanden.”

In een veel kleinere studie gepubliceerd weg terug in 2000, werden 27 patiënten achteraf bestudeerd. Er werd gemeld dat:

Drie patronen van verspreiding werden geïdentificeerd. ‘ Aaneengesloten spread (CS) ‘ werd opgemerkt in alle 27 gevallen en werd gekenmerkt door een geleidelijke en significante uitbreiding van het getroffen gebied in eerste instantie. ‘ Independent spread (IS) ‘ werd opgemerkt in 19 patiënten (70%)… ‘ Mirror-Image spread (MS) ‘ werd opgemerkt bij vier patiënten (15%)… Slechts vijf patiënten (19%) last van CS alleen; 70% had ook IS, had 11% ook lidstaten, en één patiënt had alle drie soorten verspreiding.

Kunnen we leren iets nuttigs uit deze studies?

De enige gebieden waar de studies overlappen lijkt te zijn in relatie tot spiegel-beeld verspreid, maar zelfs daar het percentage van de betrokkenen verschilde wild; 49% (2011) en 15% (2000). De steekproefgrootte in beide studies was uiterst laag, in het bijzonder in de studie die in 2000 wordt gepubliceerd. Misschien gaat dat wat kleine weg naar de administratieve verwerking van de aanzienlijke verschillen in deze resultaten.

Ondanks de kleine steekproefgrootte van slechts 27, misschien de twee meest verontrustende statistieken verschijnen in de resultaten van de 2000 studie:

Aaneengesloten spread werd opgemerkt in alle 27 gevallen en werd gekenmerkt door een geleidelijke en significante uitbreiding van het getroffen gebied in eerste instantie” [mijn nadruk].

De onafhankelijke verspreiding werd genoteerd in [70% van] patiënten”.

Zelfs de behandeling van deze cijfers met de nodige voorzichtigheid, voor iedereen met CRPS ze zullen angstaanjagende lezing te maken.

Het is duidelijk dat het bereiken van een beter begrip van zowel de aard en het mechanisme van de verspreiding van CRPS is enorm belangrijk. Het identificeren van patronen (indien aanwezig) in die verspreiding zal van fundamenteel belang zijn voor het bereiken van een dergelijk begrip. Een grootschalige, multi-Centre studie onderzoek naar patronen van de spreiding is lang achterstallig.

Source: article published with permission of BLB Solicitors

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *