Het houden van geloof in bisfosfonaten: Pamidronaat voor CRPS

Pamidronaat
(c) BLB Solicitors

July 10th 2018 | article by Richard Lowes

Zoals Libby Parfitt gemeld terug in januari 2018, de Multiple-Centre trial van een schijnbaar veelbelovende drug voor de behandeling van CRPS, Zoledronic zuur (ook bekend als Zoledronate), werd stopgezet door de farmaceutische onderneming, Axsome therapeuten. De reden die voor deze beweging wordt gegeven was “nutteloos”; met andere woorden, de verzamelde gegevens op dat punt suggereerden dat het proces niet zou zijn doelstellingen te voldoen.

Zoals Libby zei op het moment: “het zag er veelbelovend uit en velen dachten dat we misschien eindelijk op de rand van een doorbraak in het daadwerkelijk behandelen van CRPS in tegenstelling tot gewoon het beheer van de symptomen.”

Bisfosfonaten

Zoldronate is een lid van een familie van geneesmiddelen bekend als bisfosfonaten die, onder andere, helpen voorkomen dat het verlies van de botdichtheid en als zodanig worden vaak gebruikt bij de behandeling van osteoporose. Een andere bisfosfonaat, Neridronate, waarover we ook eerder hebben geschreven, is actief beschikbaar in Italië voor de behandeling van CRPS.

In 2014, die natuurlijk voorafgaand aan het stoppen van de Zoledronate trial, een meta-analyse benadrukt “dat bisfosfonaten moet de farmacologische middelen van keuze in het beheer van [CRPS type I], gezien ook de beperkte werkzaamheid aangetoond door andere medicijnen.

Pamidronaat

Een ander lid van de bisfosfonaat familie, Pamidronaat, die vaker wordt gebruikt om secundaire botkanker te behandelen, blijft worden gebruikt om ook te behandelen vroeg stadium CRPS.

Zo lang geleden als 2004, een kleinschalige klinische proef geconcludeerd dat “Pamidronaat kan een nuttige behandeling optie in het beheer van patiënten met CRPS type I. Hoewel de behandeling respons was variabel, de meerderheid van de patiënten verbeterd. Vroege toediening in combinatie met andere behandelingsmaatregelen wordt aanbevolen.

In dat proces werd opgemerkt dat na 3 maanden was er een algehele verbetering van zowel de pijn Score en fysieke functie ten opzichte van de controlegroep die kregen een placebo. Ondanks deze veelbelovende resultaten, sindsdien zijn er geen grotere schaal klinische proeven van Pamidronaat. Echter, in het Verenigd Koninkrijk, pijn geneeskunde consultants in sommige NHS trusts zijn nu verwijzen patiënten met een vroeg stadium CRPS voor een Pamidronaat infusie, terwijl het behoud van hun algemene regime van medicatie en fysiotherapie. Een CRPS lijder we spraken onlangs had ervaren een aantal korte termijn verbetering van de pijn en de functie na een Pamidronaat infusie, maar de behandeling werd niet herhaald.

Het is duidelijk, ondanks de schijnbare falen van Zoledronate, de medische professie nog steeds het geloof in bisfosfonaten meer in het algemeen als een extra therapie voor de vroege fase CRPS. Interessant, een studie in 2001 uitgedrukt voorzichtige optimisme dat Pamidronaat zelfs effectief kan zijn bij de behandeling van gevestigde CRPS, maar benadrukt “deze resultaten moeten worden bevestigd door een gecontroleerde placebo-studie.” Zoals een gemeenschappelijk thema hier schijnt te zijn, lijkt het niet alsof zulk een verdere studie heeft plaatsgevonden.

Source: article published with permission of BLB Solicitors

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *