Stamceltherapie is hier, maar is het de langverwachte remedie voor CRPS?

Stamcellen
(c) BLB Solicitors

July 10th 2018 | article by Richard Lowes

Er zijn momenten waarop stamcel-gerelateerde therapieën lijkt het wondermiddel voor alle kwalen, maar kon stamceltherapie snel gemeengoed geworden in het verlichten van de symptomen van CRPS? Zoals we hieronder bespreken, als je de harde cash, zijn er al prive-klinieken het aanbieden van de behandeling.

Het onderzoek van San Francisco

We hebben eerder overwogen het werk wordt ondernomen aan de Universiteit van Californië, San Francisco, in het gebruik van stamcellen om de neurologische effecten van perifere schade aan de zenuwen te overwinnen, met inbegrip van pijn. Hun methode omvat het transplanteren in het ruggenmerg, corticale erge voorloper cellen, die zijn afgeleid van stamcellen.

In de woorden van hun onderzoek leiden, professor Allan Basbaum, deze studie “is onthullen een geheel nieuw perspectief op de circuits die het proces van de schade berichten die acute en aanhoudende pijn en op nieuwe benaderingen van de therapie te genereren.”

Professor Basbaum beschrijft neuropathische pijn als “een ziekte” van het centrale zenuwstelsel. De schade van de zenuw veroorzaakt pijn en om het te verlichten, moet de zenuwschade worden behandeld. Traditionele geneesmiddelen therapieën, zegt hij, vaak slechts een tijdelijk voordeel en meestal gaan hand in hand met bijwerkingen, die op zich enorm invloed op de kwaliteit van een persoon van leven. Bij het herstellen van schade door de zenuwen stamceltherapie, hun aanpak is geheel anders. Hun onderzoek suggereert dat na de transplantatie van stamcellen, neuropathische pijn is gedaald zonder bijwerkingen.

In aanvulling op CRPS, onder de voorwaarden die hij gelooft kan te zijner tijd profiteren van stamceltherapie zijn Trigeminusneuralgie en multiple sclerose. Echter, terwijl de resultaten in San Francisco zijn bemoedigend, ze hebben nog steeds de menselijke proefstadium te bereiken.

Pennsylvania studie

In de tussentijd, een menselijke casestudy uit Pennsylvania waarbij stamceltherapie voor de behandeling van CRPS, is gepubliceerd in het American Journal of Thermology. De auteur meldt dat:

Een vrouwelijke geregistreerde verpleegkundige gepresenteerd aan de onze kliniek met een hoofdklacht van de linker onderste extremiteit pijn na het lijden van een complexe, mediale malleolar fractuur die operatieve reparatie en interne fixatie vereist. Post-operatieve ze ervaren allodynia en werd gediagnosticeerd met CRPS/RSD. Ondanks vele maanden van agressieve therapie was ze nog steeds niet in staat om ambulate met een gewicht lager op het linkerbeen. Naast het gebruik van een knie scooter voor mobiliteit had ze duidelijke trofische huidveranderingen. Zowel de resultaten van de sudomotor als de bevindingen waren aanwezig.

Als gevolg van de bevindingen lokale injectie met inbegrip van posterior Tibia Zenuwblok, heupzenuw blok, lumbale epidurale steroïden, en L5S1 facet regio injecties werden geprobeerd. Blokken werden gevolgd met proliferative injectie in de mediale deltoideus en tibiale-calcaneus ligamenten. Medicatie veranderingen met inbegrip van de toevoeging van Clonidine om te helpen bij vasodilatation, niet-verdovende pijnstillers, en spier relaxers. Nutritionele aanbevelingen werden gemaakt en restauratieve therapie werd voorgeschreven. Variabele succes werd bereikt.

Na bespreking, werd een besluit genomen om met de therapie van de stamcel te werk te gaan. Cellen werden geoogst uit haar heup en geplant in haar kalf, met een bloedplaatjes rijke plasma (PV) Booster gegeven 30 dagen later. De resultaten werden als volgt gerapporteerd:

Op twee weken follow-up trofische huidveranderingen al toonde tekenen van vermindering. De patiënt was ook begonnen met het gewicht dragen op het linkerbeen en gerapporteerd minder allodynia. Tegen de tijd dat de 30 dagen PV-Booster werd uitgevoerd was ze niet langer met behulp van adaptieve hulpmiddelen om te lopen echter compenserende gang bleef. Zes weken na de stamcel procedure trofische veranderingen in de huid, sudo en vasomotorische instabiliteit, en allodynia was drastisch verbeterd.

Privé therapie

Interessant is dat een snelle Internet zoeken blijkt dat een aantal prive-klinieken hebben verspild geen tijd in het aanbieden van stamceltherapie voor CRPS, een van hen onder verwijzing naar deze recente case study. Hoewel, begrijpelijk, dit zal van groot belang zijn voor iedereen die lijden aan de kwelling van CRPS, moet worden herinnerd dat, zeker voor zover CRPS betreft, stamceltherapie blijft een grotendeels experimentele behandeling. Er schijnen geen erkende behandelingsprotocollen op zijn plaats te zijn.

Ook de feiten beschikbaar uit de Pennsylvania casestudy blijkt dat het onderwerp CRPS was gelokaliseerd gebleven in het onderste deel van haar linkerbeen. Dat doet smeken de vraag hoe effectief stamceltherapie zou kunnen blijken voor degenen wier CRPS heeft verspreid elders in het lichaam.

Het is duidelijk dat er een groot deel van optimisme voor stamceltherapie gaan vooruit, maar misschien wel de uitkomst van meer brede menselijke klinische proeven nodig is voordat het wordt beschouwd als een mainstream ‘ fix ‘ voor CRPS.

Source: article published with permission of BLB Solicitors

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *