Wat is een sympathectomie en kan het verminderen van de pijn van CRPS?

Sympathectomy
(c) BLB Solicitors

July 10th 2018 | article by Richard Lowes

Het woord ‘ sympathectomie ‘ heeft de ring van iets Lulling u in een vals gevoel van veiligheid. Het begint goed-‘ sympath ‘-OK, het is het missen van de ‘ y ‘, maar toch randje op de warme en geruststellend. Maar dan bereik je die laatste twee lettergrepen-‘ ectomy ‘-Yup, dat chirurgische verwijdering betekent.

Dus wat is precies een sympathectomie en kan het effectief zijn in het verminderen van de pijn van CRPS?

Strijd of vlucht

Het is gedacht dat complexe regionale pijnsyndroom (CRPS) kan het gevolg zijn van een probleem in het sympathische zenuwstelsel (SNS), die deel uitmaakt van het autonome zenuwstelsel.

De SNS is verantwoordelijk voor het stimuleren van onze ‘ strijd of vlucht ‘ reactie-ons lichaam primitieve, automatische, antwoord dat ons voorbereidt op ‘ vechten ‘ of ‘ vluchten ‘ van een waargenomen bedreiging voor ons voortbestaan. In reactie op een stressor, de SNS triggers verschillende fysiologische veranderingen; verhoogde spier bloedstroom en spanning, verwijde pupillen, versnelde hartslag en ademhaling, en verhoogde transpiratie en arteriële bloeddruk.

Wat is een sympathectomie?

Een sympathectomie is een invasieve procedure die ofwel een chirurgische of chemische aanpak gebruikt om de SNS te onderbreken met het oog op het verhogen van de bloedstroom en daarmee het verminderen van de pijn van CRPS en neuropathische pijn. Een chemische sympathectomie maakt gebruik van een injectie van een fenol of alcohol aan de SNS onderbreken door het vernietigen van sympathische zenuwweefsel. De chirurgische aanpak omvat het verbreken van de sympathische zenuw keten.

Een sympathectomie kan worden uitgevoerd in de buurt van de top van de wervelkolom (een cervico-thoracale sympathectomie) of in de buurt van de onderkant van de wervelkolom (een lumbale sympathectomie).

Is er enig bewijs dat ze werken?

In werkelijkheid is er buitengewoon weinig goede kwaliteit bewijsmateriaal over de werkzaamheid van sympathectomies als een behandeling voor CRPS en neuropathische pijn. Inderdaad, een Cochrane review in 2013 kon vinden “slechts een kleine studie (20 deelnemers) van goede methodologische kwaliteit”. De auteurs van deze herziening concludeerden:

De praktijk van chirurgische en chemische sympathectomie voor neuropathische pijn en CRPS is gebaseerd op zeer weinig van hoge kwaliteit bewijs. Sympathectomie moet voorzichtig worden gebruikt in de klinische praktijk, in zorgvuldig geselecteerde patiënten, en waarschijnlijk pas na het falen van andere behandelmogelijkheden. In deze omstandigheden kan de oprichting van een klinisch register van sympathectomie helpen om de behandeling opties te informeren over een individuele patiëntbasis.

Verder, in één vaak aangehaald artikel door drs. Vicky en Phillips, zijn de waarschuwingen zelfs grimmiger:

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) patiënten mogen niet worden blootgesteld aan verergering van de pijn als gevolg van sympathectomie, chemische sympathectomie of radiofrequentie sympathectomie.”

En

Chirurgische procedures hebben geen plaats in de behandeling van CRPS.”

De doorslaggevende suggestie lijkt te zijn dat het slagingspercentage van de sympathectomie procedures laag is en zelfs waar een deel wordt bereikt, is het meestal van korte duur. En dat is zonder rekening te houden met de risicofactoren van de procedure zelf, met name voor iemand die lijden CRPS.

Populariteit

Ondanks deze waarschuwingen, de zeer zorgwekkende realiteit is dat sympathectomie en in het bijzonder chemische sypathectomy blijft populair bij een paar pijnstillers in het Verenigd Koninkrijk, zowel binnen de NHS en particulier. En ondanks de waarschuwingen hierboven, ik ben me bewust van klanten dat ze soms nog steeds aangeboden als een behandelings optie in de vroege stadia van CRPS, niet “pas na het falen van andere behandelmogelijkheden.”

Dit lijkt ook volledig in strijd met de nieuwe Royal College van artsen UK “richtlijnen voor de diagnose, verwijzing en het beheer in de primaire en secundaire zorg” voor CRPS die, vertellend, zwijgen met betrekking tot het gebruik van sympathectomie.

Het is duidelijk dat iedereen die een sympathectomie voor CRPS, met name in de vroege stadia, moet hun specialist quiz nauw op de evidente basis voor hun aanbeveling. Zeker, in die situatie kan je niet worden bekritiseerd voor het zoeken naar een tweede advies.

Source: article published with permission of BLB Solicitors

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *